Feb 3, 2014

A WAY TO HELP

Ramai antara kita cepat percaya pada news tapi baca je bukan nak google betul betul sahih ke tak cerita tu. cewah.
Ini iklan je tau. Tapi betul la kita ni duk baca news, tengok video orang share pastu percaya bulat bulat.
I was one of them. Tapi kat dunia ni banyak orang merana dan banyak benda kita tak tau.
Cepat psychologically impacted dengan propaganda.

Kita rasa takat 10 hengget apalah sangat. tapi ada orang yg sanggup membunuh utk RM10. Ada anak anak yg seksa lama tak makan.
Kalaula ada duit lebih a.k.a kaya raya memang da lama aku travel ke tempat yang memerlukan. Tolong.
Tapi tula... Masih bukan kategori itu.
Walau macam mana pun masih ada cara untuk kita menolong golongan golongan yang memerlukan.
Ramai orang yang duduk complain hidup susah. Payah nak cari duit. Belanja mahal (nama pun Malaysia) tapi pernah tefikir tak kita ada rumah, masih boleh makan. Ada baju lagi nak pakai.
Macam mana orang yang mati kelaparan? Xde bumbung nak berteduh?

Lepas aku baca pasal Rakhine riot 2012. ako tergerak hati macam mana ako nak tolong bangsa lain seagama dengan aku. Rohingya.
Actually korang pun boleh kalau nak.
Percaya tak kalau aku cakap BANGLA yang korang duk benci benci. Tu lah Rohingya.
Dorang ni Bengali from Bangladesh. Tapi Bangladesh halau so tu yang masuk Myammar. Dapat kerakyatan Myammar lepas tu kena halau lagi. Alah google sendiri la sapa dorang.
Tapi muka memang muka BANGLA ye puan puan.
Agama is Islam. So jangan duk prejudice sangat dengan BANGLA yang korang nampak.

2012, ako pegi register dengan UNHCR. Ada la mini interview. Masa tu banyak free time.
UNHCR akan tetapkan la apa yang kita bole bantu.
Apa-apa je keje volunteer. Expat banyak buat keje keje macam ni.
I vote for teaching. :)
Bila da involve barula tahu.. BANYAK gila refugee kat Malaysia. Serius orang Malaysia baik-baik.
Bila da involve barula tahu.. BANYAK gila support kita provide for them. Ada banyak agency.
Kalau nak tahu details, bole join UNHCR.
Actually bila da join, kita x bole reveal mana sekolah refugee, amek gambar dengan dorang, Any details strictly Private and Confidential. So x bole la ako nak share di sini ye.

Tapi sebab da preggy, I stop my volunteering service, plus kerja kan.
Masa jadi cikgu tu baru bole identified sapa Myammar, sapa Vietnam, Sri Lanka pun ada.. Tapi mostly sebenarnya muka BANGLA which is Rohingya. Lawat la centre dorang. Sorry x bole reveal kat mana.
Kesian tengok dorang. Sekolah buruk, baju buruk, badan bau macam x penah sabun.
Tapi cikgu cikgu seangkatan cakap x bole nak kesian sebab dorang datang illegally to Malaysia.
They should know we do them a favor by educate their kids.
We should make them understand if you want to stay in Malaysia, you should behave and respect Malaysian.

Tujuan sekolah sekolah di bukak sebab nak educate. Kalau duk biar anak anak dorang berkeliaran tak buat apa apa lagi la banyak crime rate.
Oh ya, dorang x bole suka suka hati kerja kat Malaysia. Dorang will be provided refugee card.
Setakat ni x silap (2012) seramai 90 000 ++ refugee kat malaysia. Daripada itu hanya 28000 Rohingya register.
So kalau nak kerja pun pandai-pandai la nak hidup sebab xde permit.
Contoh angkat barang, potong rumput, basuh pinggan.

SEBAB tu bahaya ramai pendatang asing wihout permit.
Kalau da ramai sangat datang, nak kerja pun x bole, mula la desperate buat benda bukan bukan untuk survive.
Logically crime rate makin tinggi.

Oh ya kalau rajin I will share article pasal Singapore, Indonesia suruh boat refugee (Rohingya) patah balik ke laut.
Tahun lepas (2012 to 2013) rajin duk baca article article ni.
Lately je isu berbangkit lepas ada news about ethnic cleansing kat Myammar.
X patut la genocide. Kalau 100 yang jahat habis sejuta nak kena bunuh ke. Sian perempuan dan anak anak yg xde dosa.
Malaysia je yang accept diorang. Tapi jangan cepat tersentap kalau kita suruh boat dorang patah balik ke laut sebab kat Malaysia sendiri pun da terlalu ramai pendatang asing.
Kita ada buat agreement dengan Australia untuk accept kita punya refugee. Bersyarat la of course.
Kena google balik article ni. I read somewhere before. Nantila share. Malas nak cari balik.
Takde la pandai sangat bab politics ni.

So,kawan kawan, if you really want to help.
You can help to volunteer yourself with UNHCR.
Macam-macam cerita direct from the source korang dapat tahu.
Bole tengok lifestyle dorang macam mana. Cara pemikiran dorang.
Maybe bole terjawab Sebab apa, Kenapa..
Tapi tanya secara berlapik. Isu sensitive ni bahaya.
Yang pasti hidup kita dan dorang macam langit dengan bumi
Bole dengar dari dua pihak

You can educate them to behave and be good if they want to stay in Malaysia.
Bole jugak ambik wife dorang suruh jahit jahit baju korang ke. Suruh laki dorang potong rumput.
Bayar la RM 10 - RM 20.

Tapi macam mana pun kena ingat culture dorang, pemikiran dorang x sama dengan kita. Kita sendiri kena berhati hati jugak.
Jangan sampai bawak balik anak anak dorang ke rumah. Bahaya. Bukan berprasagka buruk just be cautious.
Kalau korang nampak BANGLA tu ingat kemungkinan besar diorang is Rohingya walaupun dorang claim dorang BANGLA.

Toodles and good night













No comments:

Post a Comment